Розмова із Дем’яном (Brook Was Here)

bwh

В перший день жовтня Brooks Was Here виклали свій другий міні-альбом в мережу і як наслідок в нас виникла невелика розмова із їхнім басистом, нашим давнім знайомим. BWH грають в дусі емо/пост-хардкор груп 90-х й їхній запис буде доречним кожному в таку погоду.

Привіт! Представся, будь ласка.

Привіт. Мене звати Дем’ян. Вже третій рік живу в Варшаві, тут вчусь, тут працюю, тут граю.

Brook Was Here перший гурт в якому ти граєш в Польщі?

Ні, це вже другий. Раніше грав в металік хардкор команді Violent Action, але не склалось у нас. В плані музики все було супер: рєпи, концерти, тури, але в плані особистих стосунків було щось не то. Ми проводили разом час виключно на репетиціях чи виступах, тому гра в цій команді змахувала швидше на роботу. Прийшли, відіграли, розійшлись. Тому після літнього туру по Польщі влітку 2012 я пішов з групи, а згодом команда розпалась..

В даний момент теж крім BWH в мене є ще один проект, з маніяками з варшавської нойз панк групи Złota Jesien. Правда було буквально пару репетицій, але після першої ми ствердили, що з цього може бути толк та й самі отримуємо величезне задоволення від спільної гри.

В Україні ти брав участь в музичних проектах?

В Україні… хмм, важко сказати. Коли ще закінчував школу ми з друзями зависали по таких командах, як American Football, Snowing, Cap’n’Jazz. Потім мені подарували гітару і ми вирішили грати даунтаун емо в найкращих традиціях вищеперечислених груп. Група проіснувала тільки одне літо, тому що драмер вже кілька років живе в Іспанії, а басист в Італії. Нажаль не було ані жодного концерту, ані записів. Правда ми з рєбятами часто говоримо про те, щоб якось може, коли всі разом будемо в одному місці, зробити для себе такий собі реюніон, може і концерт заграти. Це було б чудово.

Як музиканти поляки відрізняються від українців?

Музиканти поляки… Ну знаєш, я помітив, що в Україні практично всі музиканти ставляться до гри в групі з максимальним ентузіазмом, повністю віддаються як в музиці, так і в виступах. В Польщі часто бачив протилежне. Можливо я і помиляюсь, але по крайній мірі часто так виглядає.

Які проблеми є найбільш нагальними у польській сцені? В чому її суттєва різниця із українською?

Я думаю, що це пов’язано з публікою на концертах. Ось про різницю між українськими і польськими музикантами важко щось сказати, а от ставлення людей до концертів дуже відрізняється. В Україні кожен концерт — це свято, тому що, нажаль, відбуваються не так часто, як би хотілось. В Польщі ж такої проблеми не існує. Тому знаю на собі. Як тільки приїхав до Польщі, то ходив на всі концерти, незалежно, чи я знаю виконавця, чи ні. Потім же зрозумів, що це неможливо, ну і просто вже не дістаю стільки задоволення від концертів, як раніше. Так само і всі інші відвідувачі. Немає того запалу, який є в Україні на концертах.